Kemény Gabriella

Life in a pocket universe

Life in a pocket universe

A magyar bor Nagy Gatsby-je

2018. augusztus 19. - Kemény Gabriella

Augusztus 16-án az etyeki Haraszthy Pincészet Amfiteátrumában hatalmas VIP borbulit csapott a Hungarianwines.eu két alapítója: a nagynéném és a szuperhős-férje. Ez most nem egy részletes, minden pincészetre és fogásra kiterjedő beszámoló, azt az ő oldalukon biztos olvashatjátok majd. Én inkább az élményt próbálom átadni.

img_5077-min.jpgHaraszthy Pincészet, Cinnamon étterem

A családom mindig értett ahhoz, hogy luxust csempésszen a legegyszerűbb helyzetekbe, pusztán az élet és a gasztronómia szeretetével - ez a kettő pedig szoros kapcsolatban áll egymással. E nélkül az egészséges hedonizmus nélkül nem lett volna annyi pezsgős reggelink, borvacsoránk, yachtos kóstolónk, tökéletes kávénk és fantasztikus koncertélményünk a füredi VinCE borfesztiválokon és Budapesten is. Mióta Katalóniába költöztek, ez a szenvedély a spanyol pezsgőben, a Cavaban és a XuXu nevű katalánkrémmel töltött péksüteményben, meg persze a tengeri herkentyűkben merítkezett meg. Azóta néha visszatérnek és kiexportálják a boldogságot itthonra - ez pedig mindig nagyot szól.

 

img_5071-min.jpg

A mostani rendezvényre ("First Hungarian Wines Gettogether" amely lényegében egy borszakíró-verseny díjátadója köré szerveződött) kizárólag meghívásos alapon vagy a plusz egy fő jogának megszerzésével lehetett belépni - mindenki szakmabeli volt a borásztól az újságíróig, ami a kiállítóknak nagy könnyebbséget jelentett hiszen a legkülönlegesebb, legértékesebb boraik esetében sem kellett attól tartaniuk, hogy kárba mennek. Az ételről részben a Haraszthy Cinnamon étterme gondoskodott (felejthetetlen oldalassal és argentín hot-doggal), de a valódi sztár a színpadon folyamatosan föző Kis Sándor chéf és a Miele szakácsai voltak (csak egy példa a fogások közül: báránysült fügés-mazsolás-fűmagos burgurral, gorgonzolás sajtmártással leöntve).

 img_5216-min.jpg

A kiállítók közül a Vino Castillo kereskedőház pezsgői és borai, a móri Csetvei Pincészet és  az Etyeki Kúria nyűgözték le ismét a lelkemet. Régóta gondolkodom egy tematikus borkóstolón, ahol a Zsebuniverzum brandemnek megfelelően "űrborokat" kóstoltatnék. Találtam is két csodálatos példát, az egyik ez az éjszakai szüretelésű, spanyol szépség:

img_5085-min.jpg


A másik pedig a Csetvei Napholdcsillag bora, amelyhez Csetvei Krisztinának, a pincészet tulajdonosának ékszere és tetoválása is tartozik.

img_5102-min.jpg


Izgultam, mert fontos feladatokat kaptam a vendégek szórakoztatásának ügyében. Írtam két jelenetet, az egyik a somlói juhfark legendájáról szólt, arról, hogy Mária Terézia állítólag juhfarkot itatott a Habsburg nemesekkel, mert akkor valószínűbb, hogy fiút nemzenek. A másik pedig az Irsai Olivér szőlőfajta nevének eredetét mutatja be, akinek az unokája még ma is él Szegeden. A jelenetemben egy intelligensebb pasi és egy butácska, a Chardonnay-t "kárdonénak" ejtő lány szerepelt. A kis epizódokat a meghívott színészeim, Horváth-Töreki Gergely és Horváth Lilla (a közös darabjukra itt tudtok vetni egy pillantást) dolgozták fel: körbementek a kiállítók standjainál és mindenhol produkálták magukat, sztoriztak és felborzolták a kedélyeket ("a bor ugye nem romlik meg ha sokáig marad a hordóban??"), hogy aztán a színpadon közöljék a vendégek legnagyobb megkönnyebbülésére, ez az egész csak egy performansz volt. 

img_5460-min.jpg


A díjátadó után kicsit zenéltem is, utánam az unokatesómék bandája, a Hangember játszott. Meg is zsaroltam Andrist, a kuzinomat, hogy csak akkor töltöm újra a poharát a koncert közben, ha a könyvbemutatómon is fellépnek. Mivel szombatra fog esni, végtelen hajnalokig maradhatunk.

Éjfél körül már pálinkát kóstolgattunk, és beraktunk egy számot tiszteletből Aretha Franklintől, aztán hajnalig beszéltük ki a rendezvényt.

img_5068-min.jpgÉn, amint élvezem a mustárságra párnák és a medence látványát

 

Köszönöm Karvaly Bencének a képeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebuniverzum.blog.hu/api/trackback/id/tr6314188519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása