A szilveszter az az alkalom, amikor legalább egyszer megkapom, hogy sznob vagyok. Az a helyzet, hogy ha egyszer elkezdtetek igényesek lenni arra, hogy mit isztok, akkor egy idő után képtelenek lesztek meginni az édes Törley és BB pezsgőket. Úgy döntöttem, hogy megpróbálom elindítani a változást, és ajánlok nektek hat olyan magyar pezsgőt (mert hogy van ám abból is bőven), amik ugyan nem olcsók, de évente egyszer-kétszer azért megengedhetőek, és jók. Nagyon.
A jó ez esetben azt jelenti, hogy tradícionális champagne-i eljárással, palackban érlelték, és nem adtak hozzá cukrot, sem szén-dioxiddal nem dúsították. Tehát amit kapunk, az egy apró buborékokkal gyöngyöző, a legkevésbé sem gejl ital.
1. A gyümölcsbomba: Kreinbacher Rosé Brut (5300 ft)
"Világos ribizliszínű, üde árnyalat. Illatát gyümölcsök vezetik; meggy, málna, ribizli és áfonya, némi virággal kísérve. Ízben frissítően citrusos és egészen intenzív, tele erdei gyümölcsökkel. Határozott savai ellenére jól iható, kellően gazdag és krémes. Átütően tiszta rozé, jó mélység és finish jellemzi. Minden elemében a gyümölcsösségről szól."
Elérhető a Bortársaság oldalán: https://www.bortarsasag.hu/hu/pezsgo/magyar/somlo/kreinbacher_rose_brut
2. Az elegáns: Carassia Classic Brut (4950 ft)
"Elegáns, csillogó halványsárga szín. Érleltebb karakter, ízben és illatban is mézeskalács és alma, mellettük körte, citrusok és friss kenyér. Harmonikus, telt, mégis elegáns tétel hosszú utóízzel."
Elérhető a Bortársaság oldalán: https://www.bortarsasag.hu/hu/pezsgo/magyar/erdely-arad-hegyalja/karasztelek_carassia_classic_brut1
3. Az ünnepi: Sauska Brut Pezsgő (3950 ft)
"Sauskáék nagyrészt tokaji furmintból álló méthode traditionnelle brut pezsgőjét negyedrészben a hagyományos pezsgő-világfajta chardonnay és egy kevés hárslevelű egészíti ki. Ananásszal, mangóval köszönt, szájban az elegáns ásványosság mellett birsalma, és menta tartja hosszan a kortyot. "
Elérhető a Bortársaság oldalán: https://www.bortarsasag.hu/en/champagne/hungary/tokaj-hegyalja/sauska_tokaj_brut_pezsgo1
4. Gróf Degenfeld Furmint Extra Brut (4990 ft)
"A Gróf Degenfeld Pezsgő kizárólag furmint szőlőből, klasszikus palackban erjesztéssel és érleléssel készült. Illatában a furmint gyümölcsös jegyei és a krémesség mellett megjelenik a tokaji ásványosság, a termőterület mineralitása. Amikor belekóstolunk finoman gyöngyöző buborékokat érezhetünk, majd a korty második felében a citrusos jegyek válnak hangsúlyossá."
Elérhető a Kóstolomon: https://www.kostolom.hu/Bor/382/grof-degenfeld-szolobirtok/grof-degenfeld-furmint-pezsgo-extra-brut
5. Az ínyenc: Garamvári Tokaji Furmint Brut (4300 ft)
"A többéves érlelés, a tökéletes szénsav integráció a borban nemcsak a savakat teszi finomabbá, de édeskés fűszerek illatát is belopja a pezsgőbe, mint a szegfűszeg és a fahéj. A birs, a citrusok, a mangó ízei és illatai keverednek a kóstolás során."
Elérhető a Garamvári pincészet oldalán: https://garamvariszolobirtok.hu/termek/furmint-brut/
6. Az újító: Teleki Tradíció 1881 - Rosé, (5999 ft)
Elegáns, halvány barack szín, apró gyöngyözéssel. Intenzív, komplex illatában őszibarack, narancs és diszkrét élesztősség érezhető, némi citrusossággal. Ízben finom szövésű textúra, feszes szerkezet és kristálytiszta ízek jellemzik, melyben a friss, vibráló savtartalom élénkséget és frissességet kölcsönöz a pezsgőnek kiemelve annak gyümölcsös jellegét. Szájban légies pezsgő apró és könnyen olvadó krémes buborék gyöngyökkel és tökéletes harmóniával. Lassan kortyolva, élvezettel.
Elérhető a Csányi Pincészet oldalán: https://csanyipinceszet.hu/termek/teleki-tradicio-1881-villanyi-pinot-noir-rose-brut